månadsarkiv: januari 2020

Vad är pedagogiska leksaker?

Jag kollar in olika leksakssajter, alltså webbshoppar där du kan köpa leksaker, och hittar pedagogiska leksaker överallt. Men vad sjutton betyder det egentligen. Är inte de flesta leksaker pedagogiska?
En gång för alla har jag tänkt gå till botten med detta begrepp och se om jag kan få en riktig förklaring. Jag har läst följande:

• En pedagogisk leksak lär barn en färdighet och/eller ger kunskap om ett visst tema.
• Pedagogiska leksaker ger träning i att tänka och bidra med kunskap och kan träna fysiska färdigheter
• Pedagogiska leksaker är ofta mindre modeller av vuxensaker, tex bilar och dockor.
Dessutom ska leksaken motivera och inspirera till mer lärande. Den ska också kunna utvecklas tillsammans med barnet och inbjuda till samarbete med andra. Andra kännetecken kan vara att den lär barnet nya ord eller matematik. En pedagogisk leksak kan också utmana barnets motorik.

Exempel på pedagogiska leksaker är byggleksaker och konstruktionsleksaker. Här kan allt från finmotorik till logiskt tänkande tränas.
Spel är också ofta pedagogiska då de lär barnen matematik, man måste räkna och göra beräkningar. Ofta kan de också ge kunskap inom ett visst tema och spelar man tillsammans med andra så tränas också sociala färdigheter.

Ytterligare ett exempel är pussel. Med pusslande lär sig barnet bland annat form och färg.
Alltså kort sagt: Pedagogiska leksaker är leksaker som främst syftar till att utveckla barnet, att lära det nya saker och utvecklar motoriken.

Jag tycker fortfarande att de flesta leksaker på något sätt är pedagogiska. Visst, om man tänker på en leksakspistol så kanske just den inte känns så pedagogisk. Men om man tänker samma pistol tillsammans med utklädning till en cowboy så hittar man mycket som kan vara pedagogiskt där. En cowboy kan kanske rida på en käpphäst eller en gunghäst vilket utvecklar motoriken. Ofta leker man också denna typ av lek i grupp och då tränas samarbete.