månadsarkiv: juni 2021

Att tänka på när man anlitar en elektriker

Äntligen börjar vi se ett ljus i tunneln på vårt husbygge här i Stockholm. Det känns så himla roligt att tiden för att flytta in äntligen börjar närma sig. Nästa steg i byggprocessen är nu att anlita en elektriker för att installera elen i hela huset. Ett moment som hängt över mig lite då jag hört sådana mardrömshistorier om folk som anlitat elektriker som inte utfört jobbet korrekt och kostat dom enormt mycket pengar att rätta till. Det kan ju faktiskt handla om livsfara dessutom om elen inte blir rätt installerad.

Hur svårt kan det vara att hitta en elektriker i Stockholm tänker du då. Jo det är just att det finns så många att välja mellan att jag är rädd för att välja fel. Men vi får försöka göra lite research helt enkelt och bocka av kriterierna för de företag jag hittar och därefter jämföra vad som kan passa oss bäst.

Se till att elektrikern är certifierad

Först och främst vill man ju att de ska ha varit verksamma inom branschen ett tag och allra helst ha något referens-case man kan få ta del av. Omdömen skadar ju inte heller, jag menar tidigare nöjda kunder är ju alltid ett stort plus!

Alla elektriker som utför elinstallationer eller andra tjänster måste ha behörighet enligt säkerhetsverket utfärdat, som visar på att dom faktiskt får utföra jobbet.
En annan viktig punkt verkar vara det här med att skriva ett avtal med elektrikerfirman innan man påbörjar arbetet som reglerar bland annat pris och tidsåtgång.

Glöm inte att besiktiga

Men också bland det allra viktigaste som jag hittat nu under min research är att man absolut inte får glömma att dokumentera hela arbetet och även besiktiga det efter att det är klart. Detta för att se så att allt ser rätt och bra ut och för att kunna bevisa detta vid en eventuell försäljning i framtiden eller om man skulle behöva styrka ett korrekt utfört arbete i försäkringsfrågor.

Jag känner mig faktiskt mycket säkrare i att anlita en elektriker nu, hoppas att detta även kan hjälpa någon annan som sitter i samma sits!

För att lära dig mer om bromsbackar – läs här!

Egentligen hade jag kunnat hänvisa dig direkt till Valeryd.se men denna gång tänkte jag att jag skulle berätta lite mer om det jag kan här och nu. Jag har väl ingen speciell expertis men ändå lite kul att lära sig mer om olika delar och dess funktioner. Det känns ju inte jättesäkert om jag skulle byta eller göra något praktiskt med en bromsback men att prata om den såhär och berätta hur den fungerar tycker jag ändå känns ganska safe för min egen del och även för andras skull såklart… 🙂

En hjulbroms består ju nämligen av två slags bromsbackar och när själva mekanismen på bromsen aktiveras så pressas backarna isär vilket gör att beläggningsytan då trycks upp mot den roterande bromstrumman. Det är då som friktion och själva bromseffekten uppstår som gör att man saktar ned. Detta gör att bromsbeläggningen så småningom också slits och blir allt mer tunnare och tunnare för varje gång du bromsar. För att inte då bromsverkan ska bli så himla mycket sämre så justerar man bromsarna med jämna mellanrum. Valreyd.se berättar gärna mer och du kan läsa allt här: www.valeryds.se.

Om man vet vad man pratar om

Det kan vara spännande att prata olika bildelar med människor man träffar, jag upplever att alla ska kunna allt. Jag har insett att jag verkligen inte kan allting och därför blir jag ganska ödmjuk för att fråga. Jag vill fråga, jag vill veta och jag vill lära mig. Valeryd.se är ett perfekt ställe att lära sig mer på, här kan man också fråga kunnig personal och få ta del av lite knep som dem gärna delar med sig av. Så tips – läs mycket men se också till att fråga och visa att du faktiskt inte kan allt så blir världen oftast lite lättare.